Защо Мая Манолова не става за кмет на София

Споделянето помага

Влетялата с масиран и организиран медиен натиск в предизборната кампания за кмет на столицата Мая Манолова не е и няма как да бъде алтернатива на статуквото на ГЕРБ и Фандъкова. Тя е част това статукво и би била негово естествено продължение – повече от същото в друга опаковка!

Неслучайно се коментира, че Манолова всъщност е резервният играч на Бойко Борисов. Нека не забравяме, че лично той я направи омбудсман, като изрично разпореди на парламентарната си група да я подкрепи.„ГЕРБ не бяха съгласни, а ГЕРБ я направиха омбудсман. ГЕРБ искаше да й отмъсти за Костинброд, аз не позволих“, са точните думи на Борисов.

Да не говорим, че е обидно за доста софиянци да получат за градоначалник човек, който не е роден в столицата, не е наясно с проблемите й и няма нищо общо с нея.

Манолова е родом от Кюстендил, но което е по-важното – още от по-ранната си политическа кариера в биографията й се насъбраха доста тъмни петна и компрометиращи факти.

През 2006 г. тя беше основен вносител на поправката „Ванко 1“ в Наказателния кодекс, с която бе значително намалено наказанието за склоняване към проституция в някои случаи и която позволи освобождаването на рапъра Иван Главчев – Ванко 1, осъден на 12 години затвор за сводничество.

Флиртовете й с криминалния свят не свършват дотук. Още преди да начене политическата си кариера като депутат от БСП, юристката, разправят, извършвала някои адвокатски услуги за т.нар. „братя Галеви“ от Дупница, изпарили се безследно през 2012 г. Факт е, че срещу тях се водеха дори дела, които обаче незнайно защо бяха стопирани и отлагани, докато „братята“ изчезнаха и вече никой не говори за тях. През годините Мая Манолова нееднократно е била свързвана с издирваните братя Галеви. Тя обаче е отричала подобни връзки. Оттогава тръгна и прякора на Манолова „сестра Галева“.

Манолова е заместник председател на 42-рия парламент, когато на власт е правителството с премиер Пламен Орешарски. Тогава през юни 2013 г. за председател на ДАНС беше избран депутатът от ДПС Делян Пеевски. Това стана причина за отприщването на масови протести срещу властта, които впоследствие бяха ключови за падането на правителството на БСП и ДПС.

През септември 2013 г., по време на гостуване в сутрешния блок на „Нова“, тя дори отговори на превърналия се в най-популярен въпрос, около протестите – кой е предложил Делян Пеевски за шеф на ДАНС. „Ако това ще ви успокои, приемете, че аз съм предложила Делян Пеевски и се успокойте. Ако това ще внесе спокойствие във вашите неспокойни журналистически души, аз съм човекът“, каза тогава Манолова.

Мая Манолова има и сериозна връзка с избуханалия преди изборите през 2013 г. скандал, станал известен като „Аферата Костинброд“.

Тогава бившият евродепутат и тогавашен изпълнителен директор на „ТВ7“ Николай Бареков обяви в деня за размисъл преди изборите, че в печатница в града са били отпечатани 400 хил. фалшиви бюлетини, с които да бъде подменен вотът.

Оказа се, че разследването на прокуратурата, което доведе и до преките предавания на Бареков, е започнало по сигнал на Мая Манолова. Впоследствие привлечен като обвиняем по „фалшификацията“ бе главният секретар на МС Росен Желязков, който беше оневинен от съда.

Да припомним и една комедия на абсурда пред очите на всички ни, в която Манолова изпълни успешно главната роля вече като омбудсман. А топката й вдигна високо отново ГЕРБ, като я остави (що за коварство!) без неполагащите й се кола и охрана от НСО. От тази битова несгода Манолова си извая образа на мъченица, на едва ли не майка Тереза, жестоко наказана от властта заради безграничната й любов към народа. Хор от оплаквачки раздуха жаравата на скандала, белким заприлича на кладата на Жана Д’Арк. Върхът на този абсурд бе организирането на „приемни“ по влакове и гари.

Не е за пренебрегване и отношението на Манолова към един друг документ, породил доста спорове в обществото, което в крайна сметка успя (поне засега) да го стопира и това е Истанбулската конвенция. Манолова е твърд нейн привърженик и настоява тя да бъде приета.

Източници: Нюз Бг, Свободна Европа, Гласове, фейсбук

Споделянето помага

Be the first to comment on "Защо Мая Манолова не става за кмет на София"

Leave a comment