Каратанчев: Да си отговорен кмет означава да си под постоянен контрол от страна на гражданите посредством пряката демокрация

Споделянето помага

За тези 30 години преход не съм видял и чул някой кмет да е казал, че не иска столицата да има добър спорт, да е зелена, да има добри училища и детски градини, да отгледаме децата си по най-добрия начин и т.н. – всеки е с добри намерения. И тук възниква един голям куриоз и проблем – как да се осъществят и контролират тези добри намерения. Защото и пътят към ада е осеян с добри намерения.

Това заяви кандидатът за столичен кмет Радослав Каратанчев по БНТ.

За целта, по думите му, трябва да има проверки, постоянни проверки, така че най-накрая тези добри намерения да се реализират в полза на хората. Виждаме какво се случва по нашите улици, цели квартали изникнаха без улици.

Но кой да го упражнява този контрол? Ами това е народът, до който ние постоянно трябва да се допитваме до хората посредством пряката демокрация. Това означава да си отговорен кмет и да държиш на своите обещания. Фактът, че имаш висше образование, че заемаш някакви позиции не дава гаранции, че няма да си корумпиран. Затова контролът и самоконтролът са много важни. Аз като кмет ще искам именно това – да бъда под постоянен контрол от страна на гражданите.

Не става дума за прехвърляне на отговорности, защото това е двустранен процес, има експерти, които си казват думата. Този модел е доказал своите предимства в цял свят.

Това искат и хората, с които се срещам. Конкретно – как да се махнат колите от улиците и детските площадки например. В този случай ще дадем път на инициативата, която идва отдолу. Или въпроса за мръсотията по улици и градинки – защо я няма в Мюнхен или Виена – защото отговорността на всеки един гражданин там е различна от това, което виждаме у нас, въпросът опира до собствеността. Всички тези междублокови пространства в жилищните квартали трябва да се дадат на хората, а когато не се почистват – общината ще глобява.

А какво да кажем за Борисовата градина или парк Витоша или други градски паркове? Кой се грижи за тях? Пълна разруха, хора могат да пострадат, пътеки стоят непочистени, санитарна сеч не е правена може би от 150 години.

Как работят отговорните фирми и институции за тяхната поддръжка, къде е контролът, запита риторично Каратанчев. 

Апелът му към софиянци – гласувайте с номер 83, защото нито отляво, нито отдясно няма да дойде промяната. Промяната това са младите, които застават зад номер 83.

Споделянето помага