Каратанчев: Прокуратурата да провери всички кандидати за кмет на София и как се правят социологическите проучвания

Споделянето помага

Трябва да има 10 такива прокурори като Иван Гешев и да ги почнат всичките кандидати.  Нека започнат от мен с проверки откъде са ми парите – как живея, как си плащам. Това заяви  кандидатът за кмет на София, издигнат от сдружение СИЛА, Радослав Каратанчев  в предаването „Свободна зона с Георги Коритаров“ по телевизия „Европа“. 

Защо Гешев и Цацаров не проверят всички кандидати за кметове, попита той… Игнатов, Мая Манолова, чиято палатка пред НДК е като хангар за кацане на самолети. А нас от инициативните комитети дори ни изхвърлиха от дебата въпреки че си плащаме за да си кажем приказката.

Защо прокурорите не отидат да видят как се правят социологическите проучвания. Това е чиста измама. По цял свят прокуратурата се самосезира за всичко. Нека проверят как се финансират у нас кампаниите и проучванията, настоя кандидатът за кмет, който заедно с председателя на Гражданско сдружение „Сила“ Борислав Райчев представиха акценти в съвместната им програма за София.

Какво свързва Каратанчев със СИЛА?

СИЛА възпроизвежда ли под някаква разпознаваема форма социалните параметри в програмите на БСП – въпросът бе зададен заради номинацията на Каратанчев за лидер на БСП по време на 49-ия конгрес на партията. Тогава дори не ми дадоха думата да се изкаже и бях прогонен, припомни самият той. 

Дори не сме се запознавали с тези програми – какви имат и какви ще имат, въобще не се вглеждаме в БСП, заяви Борислав Райчев. За нас БСП е отживелица, стара и ненужна формация, защото ражда само негативи за нашето общество.

Строгост към дисциплината, опит, който има и то по света и който прилага тук на местно ниво. Има собствен бизнес, който върви много добре. Опитът, който може да покаже на нас младите е едно добро начало за един бъдещ политически проект. 

Кметската му програма я разработвахме съвместно с постоянно допитване един към друг. 

Каратанчев допълни, че това е една външна програма, на база на опита му от посещението в много градове по света. Основното в нея е пряката демокрация и именно тя грабна тези млади хора – възможността огромна част от корупционните схеми да бъдат стопирани – а това е пътят, откъдето трябва да се тръгне.

Сега се вижда че 30 години имаше едно преразпределяне на пари – в благоустройството, магистралите, училищата, детските градини, надлезите, подлезите… Никой не е против тях, но тези млади хора искат да се спре с кражбите свързани с тези проекти и да се обогатяват различни политически партии както и едни и същи хора да се менкат продължително във властта. 

Спортът е една изключително занемарена част от програмите на всички досегашни кметове на София – той няма развита инфраструктура, която да е добра за него, коментира Каратанчев. Това е единственият голям град от световен мащаб, на който липсват терени, които се поддържат от общината – т.нар. „пъблик“. А ресурс има, но не се използва както трябва. Общините не поддържат терени и бази, занемарени са, хората нямат достъп. 

Огромни бази и стадиони като Академик или Раковски сега са безстопанствени, има проблеми със земята и собствеността. Каратанчев даде пример с Академика, където две отделни дружества управляват зала София и кортовете и по думите му се е създала гениална какафония. Това се е случило по времето на Иван Костов, за да има повече управителни съвети. 

Номер 83 – това е промяната, подчертаха и Каратанчев и Райчев на финала на разговора и отново приканиха младите да гласуват. 

Споделянето помага